piątek, 20 września 2013

TORTILLA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

TORTILLA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI


Dziś żem chyba mjał urodziny, bo Duża mówi, że bedzie tort z kurczakiem. Pewnie na mojom cześć, żem sie urodził, bo fajny zemje kot. Żem był solenizant i były prezemty i tort.
A Duzi jedli jakieś zawijasy z trwom czy innym pomidorem.



Składniki:
pierś z kurczaka
mała kapusta pekińska
2-3 pomidory
3 małe ogórki (lub jeden większy)
1 papryka
2-3 ząbki czosnku
1/2 małego opakowania śmietany 18%
przyprawa gyros
sól ziołowa

na placki tortilla:
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki kukurydzianej
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
150 ml wody


Wykonanie:

Pierś z kurczaka kroimy w nieduże kawałki i marynujemy w oliwie i przyprawie gyros (min. 2 godziny). Następnie smażymy do miękkości.

Placki na tortillę możemy kupić oczywiście gotowe albo zrobić własne, na przykłąd korzystając z tego przepisu http://www.codogara.pl/9667/tortilla-kukurydziana/ (ja dodałam odrobinę więcej wody). Moje pierwsze w życiu własnoręcznie wykonane placki tortilla:


Warzywa (kapustę pekińską, pomidory, ogórki, paprykę) kroimy w nieduże kawałki. Z czosnku startego na tarce lub przeciśniętego przez praskę i śmietany robimy sos czosnkowy - doprawiamy solą ziołową do smaku.


Dolną część placka tortilla zaginamy w ok. 1/4 wysokości, a następnie boki zwijamy w charakterystyczny rulonik (tutkę). Do wnętrza wrzucamy kurczaka i warzywa w dowolnej konfiguracji, przekładając sosem czosnkowym.
Gotowa tortilla:


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz