poniedziałek, 23 września 2013

PSTRĄG Z SOSEM CZOSNKOWYM

PSTRĄG Z SOSEM CZOSNKOWYM




W terewizorze mówio, że ryba jes zdrowa i czeba jeś dwa razy w tygodniu. Jak nie oglondam (bo żem był spuł antenke i już nikt tam w środku nie gada) tak sie z terewizorem zgadzam na tom okoliczność. My jemy pstronga gotowanego, a Duży brzydko mówi, bo musi nam ości wyjmować z tego pstronga. Duże czasem też jedzą, a ja dre się wtedy i Matka mówi żeby nam też Duży ugotował, bo zwariuje od tego mojego darcia sie. Także jak chcecie rybe to czeba sie głośno drzeć - w kuchni najlepiej.
PS. Tak mje ta ryba pachniała, żem się był wzion nieco rozmazał ;)




Składniki:

2 filety z pstrąga (lub innej ryby)
250 ml mleka
sól ziołowa
sok z cytryny
mąka pszenna
bułka tarta
1 jajko
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
4-5 łyżek śmietany 18%
koperek

na surówkę:

20-30 dkg kapusty kiszonej
1 malutka marchewka (lub pół średniej)
1 mała cebula
ok. łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
natka pietruszki

Wykonanie:

Filety płuczemy, wkładamy do pojemnika plastikowego lub miski i zalewamy mlekiem. Odstawiamy w chłodne miejsce (do lodówki) - dzięki namaczaniu w mleku ryba straci swój rybio-mułowaty smrodek ;)
W czasie kiedy filety rybne się moczą przygotowujemy surówkę z kapusty kiszonej. Kapustę kilkakrotnie płuczemy, odciskamy z wody i szatkujemy, wrzucamy do miski.


Do tego ścieramy na drobnej tarce marchewkę, dodajemy drobno posiekaną w kostkę cebulę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy oliwę, nieco natki z pietruszki (ok 1-2 łyżeczek), wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wkładamy do lodówki aby wszystko się "przegryzło".



Ze śmietany, startego lub przeciśniętego przez praskę czosnku i koperku robimy sos czosnkowy, doprawiamy solą ziołową do smaku.

Ryby wyjmujemy z mleka, przepłukujemy, jeśli trzeba obieramy z łusek/skóry. Skrapiamy sokiem z cytryny i solimy solą ziołową. obsypujemy mąką, następnie moczymy w rozbełtanym widelcem jaku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.



Rybę podajemy polaną sosem czosnkowym, z surówką i ziemniakami z koperkiem (lub smażonymi talarkami lub frytkami).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz