sobota, 14 września 2013

SOS POMIDOROWY DO SPAGHETTI

SOS POMIDOROWY DO SPAGHETTI




Żem się był wzion i zburwersował dzisiaj. Matka mi mówi, że robimy pomidory, bo jes sezon, to robimy. Ale jak żem jes Mjeczysław Naczelnik to nie jadam pomidorów. To jej mówie, że na mjenso jes sezon zawsze i sie obrażam i nie bede z niom gotował. Dała mi kociego kabanosa na pszekupstfo i se myśli, że się odobraże... Niech se sama pisze, ja żem szczelił focha, o!




Sezon na pomidory w pełni. Kilogram pomidorów typu lima można kupić już za niecałe 2 zł (ceny wrocławskie). Doliczając inne składniki 250 ml słoiczek gotowego sosu do spaghetti można mieć już za niecałe 1,50 zł. Biorąc pod uwagę, że 250 ml puszkę pomidorów kupimy za min. 2 zł., myślę że warto poświęcić trochę czasu i zrobić własny sos.

Składniki:
2 kg mięsistych pomidorów (np. lima)
3-4 ząbki czosnku
bazylia
sól ziołowa
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Pomidory myjemy i wrzucamy do dużego garnka (miski). Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Ze sparzonych pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy w ćwiartki lub ósemki, wycinamy szypułki (i wyrzucamy), kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy niedużą ilość oliwy z oliwek i wrzucamy pokrojone pomidory, posypujemy solą ziołową (do smaku). Gotujemy (odkryte aby mogły parować), aż objętość pomidorów w rondlu zmniejszy się o 1/3 (ok. 2-2,5 godz.).


Dodajemy starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną bazylię. Chwilę dusimy. Gorący sos przekładamy do słoiczków (3-4 słoiczki 250ml) i zakręcamy słoiczki. Na dno dużego garnka wkładamy lnianą ściereczkę, na niej układamy słoiki z sosem. Wlewamy do garnka wodę tak, aby poziomem sięgała do połowy słoików, zagotowujemy (można chwilę pogotować). Wyjmujemy słoiki z garnka do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce lub w piwnicy (chłodnym miejscu).



Sos można użyć do spaghetti jako samodzielny składnik (wersja wegetariańska) lub dodać do podsmażonego mielonego mięsa i cebulki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz